Jullie zijn verloofd! Yeah, de mooie ideeën die je bij jullie grote dag hebt kun je nu samen naar hartelust gaan uitwerken! Naast al die leuke voorbereidingen zijn er ook dingen die je formeel moet regelen om te trouwen voor de wet. Waar je vroegâh met je paspoort naar het gemeentehuis ging om in ondertrouw te gaan, kan dit tegenwoordig bij de meeste gemeenten online. Dit heet nu ‘melding doen van jullie voorgenomen huwelijk’.

De belangrijkste punten op een rij:

- Vanaf 1 jaar vóór de trouwdatum tot uiterlijk 14 dagen ervoor heb je de gelegenheid jullie huwelijk bij de gemeente te melden.

 - Op het moment dat je melding doet moet je weten wie jullie getuigen zijn. Dat zijn er minimaal twee en maximaal vier in totaal. Allen dienen 18 jaar of ouder te zijn én een geldig legitimatiebewijs te hebben.

- Een kopie van de legitimatiebewijzen van jullie getuigen en van jullie zelf stuur je tijdens het (online) meldingsproces naar de gemeente.

- Bijna altijd wordt tijdens het meldingsproces gevraagd of je kiest voor een trouwambtenaar van de gemeente. Iedere gemeente heeft een aantal vaste trouwambtenaren. Sommige gemeenten laten op hun website zien wie deze personen zijn en soms mag je een voorkeur uitspreken voor één van de vaste ambtenaren. Er zijn ook gemeenten waarbij je die keuze niet hebt; dan wordt iemand aan jullie toegewezen.

Een andere optie die bijna iedere gemeente biedt is dat je voor een eigen trouwambtenaar (BABS) kiest. Let op: ook daar kan een gemeente weer voorwaarden aan verbinden.

Je vult dan samen met jullie eigen BABS een formulier in, zodat de aanwijzing als trouwambtenaar voor een dag formeel geregeld wordt. Wanneer je voor een eigen BABS kiest betaal je het tarief van de trouwambtenaar náást de kosten die de gemeente in rekening brengt. Daar tegenover staat dat je dan wél de zekerheid hebt dat de persoon die jullie bewust gekozen hebben jullie ceremonie verzorgt en het huwelijk voltrekt.

NB: Welke regels er gelden en kosten er gehanteerd worden verschilt per gemeente.

Een alternatief waarmee je kosten bespaart en waardoor je tóch op jullie bruiloft voor die eigen gekozen persoon kunt gaan is ‘ceremonieel trouwen’. Daarover vertel ik in een aparte blog.

Mag ik jullie
Trouwen?

Copyright © 2024 moniquedekuijper.nl

Website door Oventa Webdesign